Materialen
Titanium
Piercings zijn in allerlei verschillende materialen verkrijgbaar. Ik geef je hieronder informatie over de materialen die het meest voorkomen en waar je om kunt letten bij de aanschaf van een nieuw piercing sieraad. Omdat het in Nederland verplicht is om met een nikkelvrije piercing een nieuwe piercing te plaatsen, pierce ik met massief Titanium of in sommige gevallen met Bioflex. Deze zijn heel geschikt tijdens de genezing van je nieuwe aanwinst, maar ook voor de verzorging bij problematische piercings.
Zoals je misschien weet is het in Nederland bij de wet verplicht om nieuwe piercings te plaatsen met nikkelvrije piercingsieraden. Titanium is hypo-allergeen en nikkelvrij, super sterk, licht en krasbestendig. Daar bovenop verkleurt het ook niet. Allemaal eigenschappen die Titanium als het ideale, lichte materiaal bestempelen om piercings van te maken.
Titanium is erg prijzig. Daarnaast is het bewerken ervan veel lastig, omdat het zo’n hard materiaal is. Het maken van piercings van massief titanium is intensief en daarmee kostbaar. Een titanium piercing in vergelijking tot een chirurgisch stalen piercing is vaak wel 2 tot 3 keer zo duur.
Wanneer je op zoek bent naar een leuke piercing om elke dag voor een lange periode te dragen, kies dan voor Titanium. Je betaalt wat meer, maar hebt lang plezier van de piercing zonder dat deze verkleurt of problemen geeft wanneer je niet goed reageert op andere materialen.
Chirurgisch staal
De bekendste en meest voorkomende materiaalsoort is 316L chirurgisch staal. Piercings van chirurgisch staal zijn mooi, goedkoop en overal verkrijgbaar.
316L is een metaallegering die voor het grootste gedeelte bestaat uit chroom, nikkel en molybdeen. Omdat deze legering nikkel bevat mogen sieraden van dit materiaal alleen gedragen worden in reeds geheelde piercings. Dit is bepaald in de nikkel wetgeving. Een piercer mag in Nederland (en de rest van Europa) alleen sieraden in een nieuwe piercing plaatsen van hypoallergene materialen en met minder dan 0,05% nikkel.
316L kan bijna niet roesten. De L staat voor “low carbon” (laag koolstofgehalte). Dit lage koolstofgehalte zorgt ervoor dat, zelfs nadat het staal onder hoge temperaturen verwerkt is, zijn corrosiebestendigheid blijft behouden.
Een hoeveelheid chroom in het staal zorgt voor de corrosiebestendigheid. Deze vormt door aanraking met zuurstof een onzichtbare laag van chroomoxide. Deze is niet doordringbaar door water of lucht en voorkomt daarmee dat het materiaal gaat roesten. In de praktijk is gebleken dat piercings van chirurgisch staal na verloop van tijd wel kunnen verkleuren.
Bio-flex en Bioplast
Bio-flex en Bioplast zijn vrijwel hetzelfde. Bioplast staat voor de verzamelnaam ‘biologisch plastic’. Bio-flex is weer een afgeleide van Bioplast. Het enige verschil is dat Bio-flex nog beter tegen hitte kan dan gemiddeld Bioplast.
Bio-flex is dus een soort plastic. Dit bijzondere materiaal heeft een drietal eigenschappen die het super populair maken binnen de piercing wereld.
Bioflex zie je bijvoorbeeld terugkomen bij producten zoals een zwangerschapsnavelpiercing. Deze moet uiteraard zeer flexibel zijn en dus is bioflex ideaal. Daarnaast zie je veel transparante piercings van Bioplast, die veel worden gebruikt die (tijdelijk) een bijna onzichtbare piering nodig hebben voor bijv. werk of bepaalde behandelingen/ingrepen in het ziekenhuis.
Ten tweede is het hypoallergeen. Dit betekent dat er eigenlijk geen materialen in verwerkt zitten die een allergische reactie kunnen oproepen. Omdat nikkelallergie voor veel mensen een serieuze belemmering kan zijn betreffende hun piercings biedt Bio-flex een ideale oplossing.
Ten derde is bio-flex flexibel en zacht van aard. Hierdoor draagt het materiaal niet alleen comfortabeler, het buigt namelijk mee tijdens beweging, het is voor bijvoorbeeld de labret ook vele malen minder schadelijk voor de tanden en tandvlees.
Acryl
Een belangrijk voordeel van acryl piercings is dat deze een stuk goedkoper zijn dan piercings van staal. Dit prijsverschil komt doordat acryl zich makkelijker laat bewerken dat staal zich laat bewerken.
Een andere reden waarom voor vele de voorkeur uitgaat naar acryl is dat acryl zachter is qua materiaal en daardoor minder het lichaam beschadigd. Deze reden is vooral bij het gebruik van een tongpiercing een belangrijk punt. Een tongpiercing van acryl zal minder de tanden beschadigen dan een tongpiercing geheel van staal. Het is goedkoop, erg licht, nikkelvrij, en erg gemakkelijk om piercings van te maken. Met name voor tunnels en plugs is acryl daarom goed geschikt. Het voorkomt dat je oren gaan hangen zoals dit bij stalen versies nog wel eens wil doen.
Een ander voordeel is dat acryl nooit zal oxideren (roesten). Hierdoor blijft de acryl piercing lang mooi. Let erop dat je deze niet verward met balletjes die zijn gemaakt van acryl, maar vervolgens een sticker laag hebben gekregen, deze sticker laag kan namelijk wel afslijten als dit teveel te verduren krijgt.
Wat je vaak ziet is een stalen staafje met daarop balletjes van acryl. Ook kan een piercing op een andere manier gedeeltelijk zijn vervaardigd uit acryl.
Acryl is makkelijk schoon te maken en heeft een zeer hoog draagcomfort
Goud
Goud is net als Titanium nikkelvrij vanaf 14 Karaats en hoger. Omdat puur goud erg zacht is wordt dit aangelengd met metaal. De puurheid van goud drukken ze daarom uit in ‘karaat’.
Alle massief gouden piercings van The art of piercings zijn gemaakt van echt 14 karaats of 18 Karaats massief goud. 14 Karaats is net even wat harder dan 18 karaats en daardoor beter bestendig tegen krassen.
Goud verkleurt niet mits het af en toe wordt gepoetst en behoudt erg lang zijn mooie glans. Koop je een gouden piercing dan heb je er erg lang plezier van. Ben je dus op zoek naar een mooie gouden piercing om elke dag te dragen? Kies dan voor massief goud en nooit voor een vergulde variant.
Lab Grown Diamanten
Lab grown diamanten zijn diamanten die zijn gemaakt in een laboratorium, met behulp van geavanceerde technologische processen. Ze zijn ook bekend als synthetische diamanten, gekweekte diamanten, of door de mens gemaakte diamanten. In tegenstelling tot natuurlijke diamanten worden lab-grown diamanten in een paar weken gemaakt, in plaats van in miljoenen jaren in de aardkorst te worden gevormd. Lab created of Lab grown diamanten zijn door de mens gemaakte diamanten met precies dezelfde chemische structuur, kristalstructuur, optische en fysische eigenschappen als een natuurlijke diamant. Kortom er is geen verschil. Als je meer wilt weten over het proces kun je deze pagina bezoeken. Naast de ethische en milieuvoordelen van lab grown diamanten zijn er nog een aantal andere voordelen die hen een aantrekkelijke optie maken voor de consument. Een van de belangrijkste voordelen is de lagere kostprijs, aangezien lab grown diamanten doorgaans veel betaalbaarder zijn dan natuurlijke diamanten.
Verguld en Plated
Massief Gouden piercings zijn erg populair. Er is wel onderscheid te maken tussen massief gouden piercings en vergulde piercings. Vergulde of plated piercings zijn piercings gemaakt van chirurgisch staal met aan de buitenkant een klein laagje goud of titanium. Het laagje goud is meestal 14 karaats of 18 karaats omdat dit goud wat harder is. De nadruk ligt enkel wel op een ‘klein’ laagje goud.
Goud en massief titanium is duurder dan chirurgisch staal en dus is er een groot prijsverschil te zien tussen vergulde piercings en massief gouden piercings. Het allerbelangrijkste om te weten zodra je een vergulde piercing gaat kopen is dat deze vrij kort mooi blijven.
Afhankelijk van het soort piercing wordt deze tijdens het dragen blootgesteld aan wrijving door beweging, water, zeep en zweet. Al deze factoren zorgen ervoor dat het laagje goud weg slijt en/of verkleurd. Met name het verkleuren is een probleem dat vaak voorkomt bij vergulde piercings.
Titanium plated piercings hebben vaak vrolijke kleuren en ook zie je vaak met een metallic finish. Al met al prima piercings waar je erg veel plezier van kunt hebben. Verwacht er alleen niet dezelfde eigenschappen van als dat je van titanium piercings kunt verwachten.
Organisch
De meest voorkomende soorten organische piercings zijn gemaakt van hout, hoorn, botten en stenen.
Piercings van hoorn zijn gemaakt van hoornen van dieren. De dieren worden niet speciaal gefokt voor het hoorn. Het zijn dieren voor de vleesconsumptie waarbij het hoorn een restproduct is.
Piercings van bot zijn vergelijkbaar. Ook hier worden dierlijke botten gebruikt om de piercings van te maken.
Piercings van steen zijn over het algemeen gemaakt van edelstenen of synthetisch Opaal
Draag organische piercings nooit tijdens het zwemmen of douchen. Het materiaal kan door het water gaan uitdrogen en uitzetten. Gebruik een vochtige doek en een kleine hoeveelheid neutrale zeep als je een organische piercing schoon wilt maken.
Smeer af en toe een beetje jojoba olie op je organische piercing, hierdoor droogt het materiaal minder snel uit en blijft hij langer mooi. Let er wel op dat hout waarschijnlijk iets donkerder wordt.
Nikkel Wetgeving
Hier vind je de samenvatting van de nikkelwetgeving zoals die in Nederland van kracht is sinds 2003:
Nikkel en de verbindingen daarvan mogen niet worden gebruikt:
- in staafjes die in gaatjes in de oren en in andere delen van het menselijk lichaam worden geplaatst gedurende de ephitelisatie van de wond als gevolg van het maken van de gaatjes en die vervolgens al dan niet worden verwijderd, tenzij dergelijke staafjes homogeen zijn en de nikkelconcentratie – uitgedrukt als de verhouding van de massa nikkel tot de totale massa – minder dan 0,05 % bedraagt;
- in artikelen bestemd om in direct en langdurig contact met de huid te komen, zoals de volgende: – oorbellen, – halskettingen, armbanden en kettingen, enkelringen en vingerringen, – armbandhorlogekasten, horlogebanden en -sluitingen, – drukknopen, sluitingen, klinknagels, ritssluitingen en metalen merktekens, wanneer deze in kleding worden gebruikt, indien de hoeveelheid nikkel die vrijkomt uit delen van deze artikelen die in direct en langdurig contact met de huid komen, groter is dan 0,5 µg/cm²/week;
- in artikelen zoals de in punt 2 genoemde, wanneer deze een niet-nikkelen coating hebben, tenzij deze coating voldoende is om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid nikkel die vrijkomt uit de delen van dergelijke artikelen welke in direct en langdurig contact met de huid komen, niet groter is dan 0,5 µg/cm²/week gedurende een periode van ten minste twee jaar van normaal gebruik van het artikel.
Bovendien mogen producten die onder de punten 1, 2 en 3 vallen niet in de handel worden gebracht tenzij zij voldoen aan de in deze punten genoemde voorschriften.
Dit betekent dat een piercer (wettelijk gezien) geen chirurgisch staal mag gebruiken bij het zetten van een nieuwe piercing en dat je pas chirurgisch staal mag dragen als je piercing volledig genezen is.