Online Cursus: Vergunning, Toestemmingsformulier, Hygiene, Anatomie, EHBO, Opzetten werktafel

  • Voortgang modulen 50% 50%
coding icon 16

3: Hygiene, Gezondheid en Veiligheid

Als piercer ben je verantwoordelijk voor het behoud van de gezondheid en veiligheid van jouw bezoekers. Zij leggen al hun vertrouwen in jouw kennis en vaardigheden en het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent. Je geeft het vertrouwen dat zij bij jou in goede handen zijn. Een belangrijk onderdeel is hiervan de hygiene in de studio, je wilt natuurlijk niet dat er iemand ziek wordt of last krijgt van een allergische reactie omdat je je niet aan de regels hebt gehouden. Ook wanneer zich onverwachte situaties voordoen door bijvoorbeeld flauwvallen is het voor zowel jou als professional heel fijn om voorbereid te zijn, maar je voldoet hiermee aan de verwachtingen van jouw klanten. Het is handig om een schoonmaakrooster op te hangen in jouw studio, zodat weet welke werkzaamheden je dagelijks moet uitvoeren en welke bijvoorbeeld wekelijks. Draag altijd handschoenen wanneer je gaat schoonmaken en zorg dat alles een vaste plek krijgt, zodat je het makkelijk kan terugvinden. Ik gebruik voor het schoonmaken niet mijn piercinghandschoenen, maar een goedkopere variant verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen.

De belangrijkste factoren die de gezondheid en veiligheid in jouw studio kunnen  beïnvloeden:

  • Omgevingsfactoren
    – de omstandigheden op de werkplek en het werkgebied, bijvoorbeeld de werktemperatuur, ventilatie, geluid en licht
  • Beroepsfactoren
    – het risico op bepaalde ziekten als gevolg van de diensten of behandelingen die worden aangeboden, bijvoorbeeld astma door blootstelling aan bepaalde producten
  • Menselijke factoren
    – hoe mensen bij kunnen dragen aan ongelukken door ongepast of slecht gedrag, onoplettendheid, fouten of haast

De belangrijkste leidende principes van de Wet op de gezondheid en veiligheid op het werk:

  • De gezondheid, veiligheid en welzijn van alle mensen moeten altijd worden behouden en alle organisaties moeten binnen de beleidsrichtlijnen opereren.
  • Gevaarlijke chemicaliën of stoffen moeten veilig worden verwerkt en opgeslagen en het risico op uitstoot moet worden gecontroleerd.
  • Mensen moeten worden beschermd tegen eventuele risico’s die kunnen ontstaan als gevolg van activiteiten op de werkplek.
  • De werkplek moet schone en hygiënische voorzieningen bieden, waaronder de beschikbaarheid van drinkwater, een plek om handen te wassen en toegang tot een toilet.
  • Er moet geschikte materialen worden gebruikt voor gebruik en deze moeten goed worden onderhouden.
  • De benoeming van gekwalificeerde medewerkers om toezicht en instructie te verlenen.
  • Adequate verzekering om ongelukken te dekken, bijvoorbeeld werkgever- en publieke aansprakelijkheid.
  • Het voorzien van rapportage- en registratie mechanismen wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een ultrasoon reiniger en autoclaaf, maar ook wanneer je ervoor kiest om gebruik te maken van papieren toestemmingsformulieren. Let erop dat je deze volgens de Wet AVG documenteert en op slaat.
  • Regelmatige beoordeling en evaluatie van alle gezondheids- en veiligheidsbeleid en -procedures om te zorgen dat ze actueel, geldig en betrouwbaar zijn. De Ehbo-koffer moet jaarlijks gecontroleerd worden, maar ook vindt er jaarlijks onderhoud plaats wanneer je een autoclaaf gebruikt.

De Wetgeving op de gezondheid en veiligheid (eerste hulp) uit 1981 schrijft het volgende voor:

Dit vereist dat elke werkgever eerste hulpmiddelen en faciliteiten aanbiedt volgens de omstandigheden zodat eerste hulp kan worden gegeven. Het personeel moet weten wie de eerste hulpverlener is en waar de EHBO koffer is. 

Bloed gedragen pathogenen (BPP) zijn micro-organismen zoals virussen die aanwezig zijn in menselijk bloed en ziekte kunnen veroorzaken bij mensen. BPP zijn niet in elk lichaamsvocht aanwezig, maar we moeten altijd aannemen dat ze er zijn om veilig te zijn.

Infecties zoals hepatitis B, hepatitis C en HIV zijn groot bij piercings en tattoo’s.

HIV
HIV valt het vermogen van je lichaam aan om zichzelf te beschermen tegen ziekten en veroorzaakt AIDS. 

HEPATITIS B
Het hepatitis B-virus reproduceert in de lever, waardoor ontstekingen ontstaan en mogelijk cirrose of leverkanker. Het Hep B-virus kan buiten het lichaam minstens 7 dagen overleven, en langer. 90% van de volwassenen die het Hep B-virus oplopen, kunnen het binnen een paar maanden uit hun systeem verwijderen en ontwikkelen immuniteit. 10% worden chronisch met het virus in het bloed dat levercellen besmet.
Er is een vaccin beschikbaar en wordt in 3 doses gegeven over een periode van 6 maanden. Het is veilig en effectief
Hepatitis B is de meest ernstige van alle Hep-virussen (A, B, C, D, E).
U bent mogelijk op een verhoogd risico als u wordt blootgesteld aan bloed en lichaamsvloeistoffen. Je kunt jezelf hiertegen laten vaccineren. 

HEPATITS C
Hepatitis C is een virus dat zich in de lever reproduceert, wat ontstekingen veroorzaakt en mogelijk leverkanker. Het wordt vaak verspreid door gebruik van illegal drugs, bloedtransfusies en soms tatoeages. Er is momenteel geen genezing of vaccin beschikbaar.

Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM)

Beschermende kleding omvat:

  • Uniform
  • Nitrilhandschoenen
  • Wegwerpbaar polytheen schort
  • Wegwerpbaar gezichtsmasker
  • Wegwerpbaar haarnet
  • Bril (bij laserbehandelingen)Wat zijn Bloedoverdraagbare Pathogenen?

Gemeenschappelijke Bloedoverdraagbare Pathogenen:

  • Hepatitis B (HBV): Een virus dat een ernstige leverinfectie kan veroorzaken.
  • Hepatitis C (HCV): Een ander virus dat de lever aantast; het kan leiden tot chronische infectie.
  • Humaan Immunodeficiëntie Virus (HIV): Het virus dat AIDS veroorzaakt, dat het immuunsysteem aantast.
  • Andere Pathogenen: Naast bovengenoemde zijn er andere bloedoverdraagbare pathogenen die gezondheidsrisico’s kunnen opleveren als er geen juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Overdrachtsroutes:

  • Bloedoverdraagbare pathogenen kunnen worden overgedragen door contact met geïnfecteerd bloed of andere lichaamsvloeistoffen. In de context van SPMU-procedures kan overdracht plaatsvinden als er direct contact is tussen de gereedschappen of apparatuur van de praktijk en het bloed van de cliënt.

Veiligheidsmaatregelen:

  • Universele Voorzorgsmaatregelen: Praktijkmensen moeten universele voorzorgsmaatregelen volgen, die ervan uitgaan dat al het bloed en lichaamsvloeistoffen potentieel besmettelijk zijn. Dit omvat het gebruik van beschermende barrières, zoals handschoenen, gezichtsmaskers en wegwerpschorten, om direct contact met bloed te voorkomen.

Sterilisatie en Desinfectie:

  • Sterilisatie van Apparatuur: Alle niet-wegwerpartikelen en apparatuur die worden gebruikt bij SPMU-procedures moeten tussen cliënten door correct worden gesteriliseerd om het risico op overdracht van bloedoverdraagbare pathogenen te elimineren.
  • Desinfectie van Oppervlakken: Werkoppervlakken, stoelen en andere items die in contact kunnen komen met bloed of lichaamsvloeistoffen moeten regelmatig worden gedesinfecteerd.
    Eenmalig Gebruik:

Wegwerpapparatuur: Indien mogelijk moeten praktijkmensen wegwerpartikelen gebruiken om het risico op kruisbesmetting te voorkomen. Naalden, naaldcartridges en andere items die de huid doorboren, moeten eenmalig worden gebruikt en op de juiste manier worden verwijderd.

Afvalverwijdering:

  • Containers voor Scherpe Voorwerpen: Gebruikte naalden en andere scherpe voorwerpen moeten worden verwijderd in doorboringbestendige containers die hiervoor zijn ontworpen. Op verschillende websites van groothandels kun je naaldcontainers in verschillende afmetinen kopen. Wanneer ik zelf echter bij een apotheek of ziekenhuisapotheek mijn naaldcontainer inlever, krij ik kosteloos een nieuwe mee.
  • Biohazardafval: Materialen die zijn besmet met bloed of lichaamsvloeistoffen moeten worden behandeld als biohazardafval en worden verwijderd volgens de voorschriften.
    Training en Certificering:

Training Bloedoverdraagbare Pathogenen:

  • Het wordt aanbevolen dat praktijkmensen training volgen in de veiligheid van bloedoverdraagbare pathogenen en certificering behalen om ervoor te zorgen dat ze de noodzakelijke protocollen begrijpen en volgen.

Door strikt vast te houden aan veiligheidsnormen en goede hygiënepraktijken kunnen praktijkmensen het risico op overdracht van bloedoverdraagbare pathogenen tijdens SPMU-procedures minimaliseren, waardoor de veiligheid en het welzijn van zowel de cliënt als de praktijkmens worden gewaarborgd.

VERZEKERINGEN

Elke behandelaar die welke schoonheid, beauty of massage behandeling dan ook uitvoert, heeft een verzekeringspolis nodig om te kunnen werken en behandelingen op cliënten uit te voeren. Dit is belangrijk, omdat het niet alleen u en uw bedrijf beschermt, maar ook uw cliënten. Dit moet op orde zijn zodra u een training heeft afgerond.

EHBO

Flauwvallen

Als piercer zul je regelmatig meemaken dat iemand na het piercen flauw valt.

De hartslag vertraagt, de bloeddruk en suikerspiegel daalt, de adrenaline stijgt en letterlijk valt de spanning van de schouders. Dit kan zorgen voor een gebrek aan bloed naar de hersenen en is een cocktail van invloeden die ervoor kan zorgen dat iemand het bewustzijn kort verliest en tijdens deze afwezigheid last krijgt van lichte stuiptrekkingen. Geen zorgen of hiervan schrikken: het komt goed.

Goedbedoeld aftellen voor het piercen kan ervoor zorgen dat iemand zich ” schrap zet” en zijn adem onbewust inhoudt. Probeer dit te vermijden en leg uit dat het belangrijk is om tijdens het piercen goed door te ademen. Rustig, maar diep inademen door de neus en rustig uitblazen door de mond zorgt ervoor dat het zuurstof in de hersnenen op de juiste wijze circuleert. Natuurlijk kun je vooraf wel aangeven wat je aan het doen bent en dat je bij de juiste uitademing begint met de daadwerkelijke piercing.

    Wat gebeurt er wanneer iemand flauwvalt?

    Het grootste gevaar van flauwvallen is het risico op letsel door te vallen. Flauwvallen zal er meestal toe leiden dat jouw klant op de grond gaat liggen. Hou hierom je klanten wat langer in de behandelstoel en wees alert op symptomen die je vooraf al kunt herkennen. Flauwvallen gebeurt vaak bij jongeren tot een jaar of 23, maar ook volwassenenen kunnen hier zonder aankondiging ineens last van krijgen na het zetten van een piercing. Vaak is bij hen hieraan een onderliggende aandoening aan het evenwichtsoorgaan de oorzaak. Het is belangrijk dat je de symptomen herkent, rustig blijft, de stappen volgt van de fasen die zich zullen opvolgen en eventuele omstanders gerust stelt doordat je precies kunt uitspreken wat er gaat gebeuren en hoe lang elke fase duurt.

    Mocht iemand langer dan een aantal minuten het beustzijn verliezen dan kun je je klant het beste neerleggen en de benen opheffen, nadat je heeft gecontroleerd of de luchtwegen vrij zijn. Zorg dat de persoon zo comfortabel mogelijk ligt omdat dit de bloedstroom zal stimuleren. Ik heb (gelukkig) nog nooit meegemaakt dat iemand niet uit een flauwte hersteld en zich erna niet goed genoeg voelt om zijn of haar weg naar huis te vervolgen. Het is bij mij nog niet eerder voorgekomen dat ik hulpdiensten heb moeten inschakelen.

    Wanneer iemand flauwvalt gebeurt dit vaak in een bepaalde volgorde. hou er rekening mee dat elk persoon anders is en dat flauwte ook kan optreden wanneer je hier vooraf geen enkel signaal hebt opgemerkt. Zelfs nog na 10 minuten of wanneer iemand allang alweer onderweg naar hujis is. Voel je hier vooral niet schuldig over en wees trots dat je je klant op een juiste wijze hebt kunnen verzorgen tijdens deze voor hem nare ervaring en dat je goed bent voorbereid deze nazorg te bieden.

    Wees alert op onderstaande signalen waaruit je kunt afleiden dat iemand zich niet lekker voelt en misschien gaat flauwvallen

    • Kleurverlies in de lippen is vaak het eerste wat je kunt zien voorafgaand een flauwte.
    • Oorsuizen. Jouw klant hoort het geluid van de zee in de oren suizen en zal jouw stemgeluid steeds verder van zich af horen
    • Zweten, warm voelen en koud zweet: Jouw klant begint te zweten en krijgt enorme dorst. Geef geen water, dit kan achteraf, wanneer de volledige fasen zijn doorlopen. Water kan m isselijkheid en overgeven veroorzaken.
    • Tunnelvisie en wazig zien: Het zicht rondom wordt steeds kleiner en jouw klant krijgt het gevoel van flauwvallen. Ga naast  of voor je klant staan met 1 been tussen die van hem. Doe eventuele armleuningen naar beneden of zorg dat hij kan liggen. dit om ervoor te zorgen dat hij niet uit de stoel kan vallen. Doe het licht uit of dim deze en zet het volume van de muziek zacht of uit.
    • Wanneer de klant flauwvalt zal dit maximaal 40 seconden duren. Flauwvallen kan samen gaan met lichte stuiptrekkingen. Dit wordt veroorzaakt door het tekort aan zuurstof in de hersenen. Het ziet er gek uit, maar blijf echt rustig, schrik er niet van en weet dat ook dit voorbij gaat en de klant zich snel beter voelt.  Wanneer hij bijkomt zal hij zich hier niets van kunnen herinneren. Blijf dan ook rustig en vertel wat er is gebeurd.
    • Misselijkheid. Na het bijkomen kan er misselijkheid optreden. Zorg dat je vooraf al een emmer hebt staan met een klein laagje water erin en leg die op de schoot van jouw klant. Geef je klant de ruimte om te spugen zonder zich daarvoor te hoeven schamen.

    Als je klant weer bij bewustzijn is en zich beter voelt, breng hem dan langzaam in een zittende positie en als hij al zit, laat hem niet meteen opstaan. Laat hem wennen aan rechtop staan ​​en bied water aan en geef een dextro, snoepje of iet anders wat zoet is om het bloedsuiker weer aan te vullen.

    Als ze zich hebben aangepast en je kunt zien dat ze beter zijn (beetje kleur niet zo bleek), help ze dan langzaam omhoog naar een staande positie.

    Als piercer moet je waakzaam zijn tijdens elke behandeling die je uitvoert. U dient alle signalen te herkennen die bijdragen aan de ‘vroege signalen’ van een reactie of een aanval die kan optreden, bijvoorbeeld:

    • Temperatuur van de kamer te warm
    • Cliënt wordt bleek en rusteloos
    • Cliënt raakt in de war
    • Cliënt probeert rechtop te gaan zitten
    • Stuiptrekkingen of licht duizelig (niet genoeg zuurstof naar de hersenen)

    Een waardevolle tip die ik je wil meegeven wanneer een ouder zich samen met een kind wilt laten piercen, is dat je de ouder als eerste  laat gaan. Vanwege het gegeven dat vooral vaak de kinderen na het xetten van een piercing flauwvallen zou je willen dat er iemand is om het kind op te vangen wanneer dit nodig is. Als het kind eerst gaat piercen en daarna de ouder en je bent alleen, dan is er niemand voor het kind mocht die zich onverhoopt ineens niet lekker voelen. Wanneer je de ouder eerst pierced en daarna het kind, dan kun je de taken endigszins verdlen mocht het toch  mis gaan en dan is het makklijker voor je ojm het overzicht en de rust te bewaren. Zorg voor voldoende zitplekken ind e studio en zet een raam open wanneer je een keine ruimte hebt met meerdere mensen.

    Valt er iemand flauw, maar ga je hierna nog imand piercen die een vriendschappelijke of familieband heeft met deze persoon? Dan is de kans groot dat de flauwte zich opnieuw zal aandienen. Zet die persoon dan heel even uit het zicht of maak een nieuwe afspraak als die mogeljikheid er niet is. Valt de klant na een eerste piercing flauw en wil hij toch doorgaan naar  nog een piercing? Adviseer dan altijd om een nieuwe afspraak te maken en gun het lichaam tijd om te herstellen.

    Nazorg

    coding icon 16

    3.1: Werkomgeving

    Wanneer u wilt gaan starten met je eigen piercingstudio is het raadzaam de volgende zaken op orde te hebben:

    • Een behandelingsbank, elektronisch of handmatig verstelbaar, met een glad te reinigen oppervlak voor desinfectie en reiniging, moet ook voorzien zijn van;
    • Afneembare armleuningen.
    • Een dunne bank wordt aangeraden om de juiste en precieze behandeling van uw cliënt mogelijk te maken.
    • Er moet een papieren bankrol beschikbaar zijn en deze moet na elke behandeling en tussen elke klant worden vervangen.
    • Bovendien moet de bank tussen de behandelingen door worden schoongemaakt met een desinfecterend middel (chloorhexidine).
    • Een technici-kruk, die in hoogte verstelbaar moet zijn, met een glad zitvlak voor desinfectie bij het reinigen van het oppervlak.
    • Een werk afel of trolley met wielen die minimaal enkele planken bevat met een oppervlak dat bestand is tegen de detergenten en desinfectiemiddelen die worden gebruikt voor reiniging.


    Oppervlaktes die waterafstotend moeten zijn:

    • De werklamp:

    Een vergrotingslamp is ideaal, omdat deze de optimale verlichting geeft op het werkgebied en een betere weergave geeft van het proces door de vergrootglas loep.

    De lamp moet een flexibele arm hebben om te zorgen voor werken zonder schaduwen en het moet een daglicht functie hebben.

    • De behandelingskamer moet gladde wasbare vloeren en wanden hebben, zodat alles eenvoudig schoongemaakt en gedesinfecteerd kan worden. De vloer in de behandelingskamer moet elke dag grondig gedweild worden.
    • Raambedekking moet schoon te maken zijn, gordijnen of stoffen meubels zijn toegestaan.
    • Er moet een aparte, lokaal goedgekeurde wastafel staan in de behandelingskamer voor gebruik bij handen wassen.
    • Anti-bacteriële handzeep moet worden verstrekt in een pomp formaat of equivalent, samen met wegwerp papieren handdoeken voor het drogen van de handen.
    • Een HOE TE HANDEN WASSEN poster moet duidelijk worden weergegeven boven het handwas gebied, deze kunnen normaal gesproken worden gedownload van de website van uw plaatselijke overheid.
    coding icon 16

    3.2: Ergonomie

    IDEALE WERKCONDITIES OM BLESSURES TE VOORKOMEN:

    JUISTE HOUDING

    • Comfortabele en verstelbare kruk. Zorg dat de hoogte is aangepast zodat het hoofd van uw cliënt net onder uw borst is.
    • Benen liefst onder de bank met de voeten plat op de vloer (geen kruisende enkels).
    • Leun voorover met je hele lichaam, niet alleen met je rug (rug moet zo recht mogelijk worden gehouden).
    • Hand in neutrale positie en niet gebogen naar boven of beneden.
    • Kin moet omhoog worden gehouden en niet te ver naar beneden worden gekanteld.
    • Een snelle opstaan en even rekken en strekken tussen klanten door als u langdurig zit.

    POSTUREOSTEOPATHIE EN SPORTMASSAGE

    • Het wordt aanbevolen om om de 3-4 maanden een osteopaat te zien voor uw rug en elke 6 weken voor uw polsen en handen.
    • Regelmatige sportmassages dragen ook bij aan een goede werkconditie.

    Alle bovenstaande zaken zullen helpen spieren te ontspannen en de houding significant te verbeteren. Zorg voor uw polsen en handen zal ook helpen carpaal tunnel syndroom te verminderen of te voorkomen, evenals verrekte pezen die kunnen gebeuren in plaatsen waar u niet noodzakelijk aan zou denken, zoals de duimspier.

    GEZONDHEID VAN DE LONGEN

    De meest gebruikte masker door behandelaars zijn de chirurgische witte maskers om te beschermen tegen de dampen van producten zoals wimperlijm.
    Een masker met een filter wordt sterk aanbevolen.

    GEZICHT

    Hoewel het niet altijd noodzakelijk is, kan het gebruik van een oogvergrotingsbril als hulpmiddel bij het uitvoeren van een dichtbijgelegen service veel voordelen bieden zoals:

    • Helderere visie
    • Bevordering van een schonere behandelingsprocedure
    • Minder spanning op de ogen, vooral bij het verlengen van wimpers gedurende lange perioden.
    • Het kiezen van de juiste sterkte van vergroting is belangrijk, omdat sommige grotere vergrotingsbrillen duizeligheid kunnen veroorzaken. Comfort is ook belangrijk, zelfs als u een bril draagt, kunt u nog steeds comfortabele vergrotingsbrillen kopen die om uw bril heen passen.
      VERLICHTING

    De belangrijkheid van effectieve verlichting is cruciaal voor dichtbijgelegen behandelingen zoals wimpers bij het isoleren en aanbrengen van wimperextensions of het planeren met een mes bij dermaplaning, het voorkomt oogspanning en u krijgt een betere visuele helderheid.

    Het wordt aanbevolen om een lamp met daglicht verlichting te gebruiken, met name GLAMCOR-lampen, aangezien deze perfect zijn voor het niet verhitten van producten omdat ze niet te veel hitte produceren, wat belangrijk is met producten zoals wimperlijm wanneer dit de uitharding kan beïnvloeden.

    Het wordt ook aanbevolen dat de verlichting in uw wimperstudio ook met daglicht bollen is, omdat het werken in een donkere ruimte met slechts een kleine glamcor-lamp slechte oogspanning kan veroorzaken.

    Ergonomie werkomgeving

    • Houding is belangrijk, of je nu zit of staat tijdens een behandeling. Probeer een werkhouding te vinden die comfortabel is voor jou en de noodzaak om naar één kant te leunen vermindert.
    • Gebruik verstelbare behandelbanken en stoelen. Kies een hoogte die de noodzaak om over de cliënt te buigen vermindert. Ideaal is dat uw rug op een hoek van 90 graden staat. De stoel moet comfortabel zijn om drukpunten of verwondingen te voorkomen.
    • Probeer het draaien van de nek te vermijden, houd uw hoofd rechtop en houd uw schouders ontspannen.
    • Negeer pijn nooit, zoek manieren om de symptomen te verlichten. Als u tijdens een behandeling geen pauze kunt nemen, kunt u zachte rekoefeningen doen.
    • Repetitive-stressletsels kunnen worden veroorzaakt door steeds dezelfde bewegingen te maken. Probeer het herhaaldelijk buigen van de pols te vermijden en wissel af door in plaats daarvan de ellebogen of schouders te buigen. Het apparaat moet comfortabel in de hand liggen en zo min mogelijk trillingen hebben.
    coding icon 16

    3.3: Schoonhouden van de werkruimte

    Als behandelaar die een schoonheidsbehandeling uitvoert, is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de salon schoon is voordat de behandeling wordt uitgevoerd en dat elk gebruikt apparaat op de juiste manier gedesinfecteerd wordt voor elk gebruik.

    Methoden:

    • Antisepticum (Chirurgisch spiritus) – Een verdunde oplossing die veilig op de huid kan worden gebruikt. Het geeft een schonere huid voor de behandeling.
    • Desinfectie – Vermindert de groei van ziekteverwekkende organismen met chemische middelen. Desinfectie wordt voornamelijk gebruikt om hygiënische omstandigheden te handhaven. Het wordt voornamelijk gebruikt om werkvlakken en apparatuur af te vegen. Desinfectie mag alleen worden gebruikt volgens de instructies van de fabrikant.
    • Autoclaaf – De meest effectieve methode die bacteriën en hun sporen doodt. Vanwege de hoge hitte is het alleen geschikt voor bepaalde objecten (meestal metaal).
    • Barbicide – Het opbergen van bv een nagelriem knipper en nagelriem duwers in deze desinfectiemiddel wanneer ze niet worden gebruikt, helpt om de gereedschappen gesteriliseerd klaar te houden voor de volgende klant.
    coding icon 16

    3.4: Hygiene controlelijst

    Hygiene check list:

    • Was uw handen voor en na elke behandeling met een detergent met chloorhexidine
    • Draag nitril handschoenen
    • Volg alle gezondheids- en veiligheidsbeleid in de werkplek
    • Bedek eventuele wonden die u of uw cliënt heeft met een pleister / pleister
    • Voorkom risico’s op kruisbesmetting door te controleren op contra indicaties tijdens de intake voor de behandeling
    • Zorg ervoor dat alle gereedschappen / instrumenten correct worden gesteriliseerd voor de behandeling
    • Maak regelmatig alle werkvlakken schoon met de juiste oplossingen, bijv. (chirurgische spiritus) – raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant
    • Gebruik wegwerpproducten (schorten / maskers) en gooi deze op de juiste manier weg.

    Praktijkcodes

    Handen:

    De therapeut moet altijd zorgen voor waterdichte pleisters die duidelijke sneetjes of schaafwonden op hun handen bedekken. Bovendien moeten eventuele duidelijke sneetjes of schaafwonden op de cliënt in de te behandelen gebieden op dezelfde manier worden bedekt of moet er extra zorg worden genomen bij het reinigen en desinfecteren.
    De therapeut moet zijn handen wassen voor en na de behandeling.


    De uitstraling van de therapeut:

    Een schoonheidstherapeute moet een voorbeeld zijn voor haar beroep. Een cliënt zal naar haar therapeut kijken als een professional en dit zal worden weerspiegeld niet alleen in hoe ze eruit ziet, maar ook in haar houding en gedrag. Een therapeut is een weerspiegeling van het bedrijf waar ze werkt. Als een cliënt zich niet tevreden voelt over de hygiëne van de therapeut of de salon, is de kans groot dat ze niet terugkomt.

    Overall of uniform:

      • Moet altijd worden gedragen tijdens werktijden.
      • Moet schoon en fris ruiken, ideaal is het om elke dag een schone uniform te dragen.
      • Mag niets bevatten behalve een naamplaatje of dat van een professionele organisatie waar de therapeut lid van is.
    • Er moet voor elke cliënt een wegwerpschort worden gedragen om kruisbesmetting te verminderen en uw uniform schoon te houden.

    Haar:

    Moet schoon en uit het gezicht zijn opgestoken.

    Nagels:

    • Moeten van een werkbare lengte zijn.
    • Als er nagelverlengingen worden gedragen, moeten deze onder elke keer dat u uw handen wast worden schoongemaakt en moeten ze van een acceptabele lengte en vorm zijn zodat ze uw handschoenen niet prikken.


    Schoeisel:

    • Er mogen geen hoge hakken worden gedragen vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen en comfort.
    • Ze moeten gesloten achterkant hebben en geen peep toes.
    • Moeten schoon zijn. Het is goede praktijk om een paar schoenen op het werk te houden en naar en van het werk te gaan met buitenschoenen.

    Persoonlijke hygiëne:

    • Deodorant moet altijd worden gedragen.
    • Er mag geen zware parfums worden gedragen.
    • Rokers moeten extra aandacht besteden aan hun persoonlijke hygiëne. De geur van sigarettenrook blijft hangen aan vingers, kleding en haar. Cliënten kunnen dit storend vinden.
    • Wees zich bewust van een frisse adem. Als er nauw contact is met een cliënt, moet u de avond ervoor geen knoflook en te pittige voedsel eten. Gezichtsmaskers helpen ook geuren te maskeren en stellen u in staat om nauw contact te hebben met uw cliënt.
    coding icon 16

    3.5: Afvalverwerking

    De verwerking van klinisch afval moet plaatsvinden in een afgesloten bak met duurzame afvalzakken (biologisch gevaarlijk afvalzak bij contact met bloedsporen). Zodra deze zakken vol zijn, moeten ze worden opgeslagen in een afsluitbare bak en worden afgevoerd door een afvalverwerkingsbedrijf.

     Scherpe instrumenten die zijn gebruikt om de huid te penetreren, moeten worden weggegooid in een gele scherpe bak/doos. Er bestaat een risico op overdracht van bloedoverdraagbare infecties zoals Hepatitis B en C, en HIV. Verontreinigd afval, zoals gaas/wattenstaafjes die tijdens behandelingen zijn gebruikt, moet worden weggegooid in een biologisch gevaarlijke klinische afvalzak en in een afsluitbare bak worden geplaatst, die gescheiden wordt gehouden van het algemene afval.

    BIOLOGISCH GEVAARLIJKE AFVALZAK

    th 17 copy

    BIOLOGISCH GEVAARLIJKE SCHERPENBAK

    SHARPS RANGE

    BIOLOGISCH GEVAARLIJKE AFVALVERZAMELBIN

    th 18

    coding icon 16

    3.6: Gevaren en risico’s

    Risicobeoordeling van de salon

    Als onderdeel van het beheren van de gezondheid en veiligheid van je bedrijf moet je de risico’s op de werkplek beheersen. Hiervoor moet je nadenken over wat schade aan mensen zou kunnen veroorzaken en beslissen of je redelijke stappen onderneemt om die schade te voorkomen. Dit staat bekend als risicobeoordeling en het is iets wat je wettelijk verplicht bent uit te voeren. Als je minder dan vijf werknemers hebt, hoef je niets op te schrijven.

    Een risicobeoordeling gaat niet over het creëren van enorme hoeveelheden papierwerk, maar eerder over het identificeren van verstandige maatregelen om de risico’s op de werkplek te beheersen. Waarschijnlijk neem je al stappen om je werknemers te beschermen, maar je risicobeoordeling zal je helpen beslissen of je alles hebt gedekt wat je moet doen.

    Denk na over hoe ongevallen en ziekten zouden kunnen plaatsvinden en concentreer je op echte risico’s – die het meest waarschijnlijk zijn en het meeste schade zullen veroorzaken.

    Voor sommige risico’s vereisen andere voorschriften specifieke beheersmaatregelen. Je beoordeling kan je helpen identificeren waar je naar bepaalde risico’s en deze bijzondere beheersmaatregelen in meer detail moet kijken. Deze beheersmaatregelen hoeven niet afzonderlijk te worden beoordeeld, maar kunnen worden beschouwd als onderdeel van, of een uitbreiding van, je algehele risicobeoordeling.

    Hoe de risico’s op jouw werkplek te beoordelen

    1. Identificeer de gevaren
    2. Bepaal wie er mogelijk schade kan oplopen en hoe
    3. Evalueer de risico’s en beslis over voorzorgsmaatregelen
    4. Documenteer je belangrijkste bevindingen
    5. Herzie je beoordeling en werk deze indien nodig bij

    Veel organisaties kunnen, als je vertrouwen hebt in je begrip van wat erbij betrokken is, zelf de beoordeling uitvoeren. Je hoeft geen gezondheids- en veiligheidsexpert te zijn.

    Bij het overwegen van je risicobeoordeling, onthoud dan:

    • Een gevaar is alles wat schade kan veroorzaken; dit kunnen risico’s zijn voor de fysieke gezondheid zoals chemicaliën, elektriciteit, werken op ladders, een open lade, of voor de mentale gezondheid – als bijvoorbeeld de gemeenschappelijke oorzaken van werkgerelateerde psychische aandoeningen, zoals eisen, controle en individuele ondersteuning, niet goed worden beheerd op de werkplek.
    • Het risico is de kans, hoog of laag, dat iemand schade kan oplopen door deze en andere gevaren, samen met een indicatie van hoe ernstig de schade zou kunnen zijn.

    De arbeidsomstandighedenwet stelt dat het risico beoordeeld moet worden “telkens wanneer er nieuwe machines, stoffen en procedures zijn die tot nieuwe gevaren kunnen leiden”.

     Een werkgever moet een risicobeoordeling uitvoeren:

    • Telkens wanneer een nieuwe baan aanzienlijke nieuwe gevaren met zich meebrengt. Als er een hoog personeelsverloop is, moet de manier waarop nieuw personeel hun werk uitvoert worden gecontroleerd aan de hand van de risicobeoordeling, en indien nodig training worden gegeven in veilige werkwijzen;
    • Telkens wanneer iets de werkgever waarschuwt voor de aanwezigheid van een gevaar – bijvoorbeeld, een ongebruikelijke hoeveelheid ziekteverzuim, klachten over stress en pesten, of ongewoon hoog personeelsverloop;
    • Als reactie op specifieke veranderingen in het risiconiveau voor individuele werknemers – bijvoorbeeld, wanneer een werknemer terugkeert naar het werk na een periode van langdurig ziekteverlof;
    • Wanneer een werknemer zwanger is of borstvoeding geeft en haar werk een risico kan vormen voor haar gezondheid en veiligheid, of die van haar ongeboren kind.

     

    Wat zijn de vijf stappen van risicobeoordeling?

    De Arbeidsomstandighedenwet adviseert werkgevers om vijf stappen te volgen bij het uitvoeren van een risicobeoordeling op de werkplek:

    Stap 1: Identificeer gevaren, oftewel alles wat schade kan veroorzaken.

    Werkgevers hebben de plicht om de gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor hun werknemers te beoordelen. Uw werkgever moet systematisch controleren op mogelijke fysieke, mentale, chemische en biologische gevaren.

    Dit is een veelvoorkomende classificatie van gevaren:

    Fysiek: bijvoorbeeld tillen, onhandige houdingen, uitglijden en vallen, lawaai, stof, machines, computerapparatuur, enzovoort.

    Mentaal: bijvoorbeeld een te hoge werklast, lange werktijden, werken met cliënten met hoge behoeften, pesten, enzovoort. Dit zijn ook wel ‘psychosociale’ gevaren die van invloed zijn op de geestelijke gezondheid en optreden binnen werkomgevingen.

    Chemisch: bijvoorbeeld asbest, schoonmaakmiddelen, spuitbussen, enzovoort.

    Biologisch: inclusief tuberculose, hepatitis en andere besmettelijke ziekten waarmee zorgverleners, thuiszorgmedewerkers en andere gezondheidswerkers te maken kunnen krijgen.

    Stap 2: Bepaal wie er schade kan oplopen, en hoe.

    Het identificeren van wie risico loopt begint met de eigen fulltime- en parttime medewerkers van uw organisatie. Werkgevers moeten ook de risico’s beoordelen waarmee uitzend- en contractmedewerkers, bezoekers, cliënten en andere leden van het publiek op hun terrein te maken kunnen krijgen.

    Werkgevers moeten werkprocedures beoordelen op alle verschillende locaties en situaties waar hun personeel werkzaam is. Bijvoorbeeld:

    Supervisors in de thuiszorg moeten rekening houden met de persoonlijke veiligheid van hun cliënt in huis en zorgen voor veilige werk- en tilregelingen voor hun eigen thuiszorgmedewerkers.

    In een supermarkt worden gevaren aangetroffen bij repetitieve taken bij de kassa, bij het tillen van lasten en bij uitglijden en vallen door morsingen en obstakels in de winkel en opslagruimtes. Personeel loopt risico op geweld van klanten en indringers, vooral ‘s avonds.

    In callcenters moet de werkplekuitrusting (d.w.z. bureau, scherm, toetsenbord en stoel) worden aangepast aan elke medewerker.

    Werkgevers hebben speciale verplichtingen ten aanzien van de gezondheid en veiligheid van jonge werknemers, gehandicapte werknemers, nachtwerkers, ploegendienstwerkers en zwangere of borstvoeding gevende vrouwen.

    Stap 3: Beoordeel de risico’s en onderneem actie.

    Dit betekent dat werkgevers moeten overwegen hoe waarschijnlijk het is dat elk gevaar schade kan veroorzaken. Dit bepaalt of uw werkgever het risiconiveau moet verlagen. Zelfs nadat alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen, blijft er meestal nog wat risico over. Werkgevers moeten voor elk overblijvend gevaar bepalen of het risico hoog, gemiddeld of laag blijft.

    Stap 4: Maak een verslag van de bevindingen.

    Werkgevers met vijf of meer medewerkers moeten de belangrijkste bevindingen van de risicobeoordeling schriftelijk vastleggen. Dit verslag moet details bevatten van alle geconstateerde gevaren in de risicobeoordeling en de genomen maatregelen om het risico te verlagen of te elimineren.

    Dit verslag dient als bewijs dat de beoordeling is uitgevoerd en wordt gebruikt als basis voor een latere evaluatie van werkpraktijken. De risicobeoordeling is een werkdocument. Je moet het kunnen lezen. Het hoort niet opgesloten te zijn in een kast.

    Stap 5: Beoordeel de risicobeoordeling.

    Een risicobeoordeling moet regelmatig worden herzien om:

    ervoor te zorgen dat overeengekomen veilige werkpraktijken worden toegepast (bijvoorbeeld dat veiligheidsinstructies van het management worden nageleefd door supervisors en leidinggevenden); en

    rekening te houden met nieuwe werkpraktijken, nieuwe machines of meer veeleisende werkdoelen.

    coding icon 16

    3.7: Persoonlijke beschermingsmiddelen

    Wanneer u wilt gaan starten met je eigen piercingstudio is het raadzaam de volgende zaken op orde te hebben:

    • Een behandelingsbank, elektronisch of handmatig verstelbaar, met een glad te reinigen oppervlak voor desinfectie en reiniging, moet ook voorzien zijn van;
    • Afneembare armleuningen.
    • Een dunne bank wordt aangeraden om de juiste en precieze behandeling van uw cliënt mogelijk te maken.
    • Er moet een papieren bankrol beschikbaar zijn en deze moet na elke behandeling en tussen elke klant worden vervangen.
    • Bovendien moet de bank tussen de behandelingen door worden schoongemaakt met een desinfecterend middel (chloorhexidine).
    • Een technici-kruk, die in hoogte verstelbaar moet zijn, met een glad zitvlak voor desinfectie bij het reinigen van het oppervlak.
    • Een werk afel of trolley met wielen die minimaal enkele planken bevat met een oppervlak dat bestand is tegen de detergenten en desinfectiemiddelen die worden gebruikt voor reiniging.

    Oppervlaktes die waterafstotend moeten zijn:

    • De werklamp:

    Een vergrotingslamp is ideaal, omdat deze de optimale verlichting geeft op het werkgebied en een betere weergave geeft van het proces door de vergrootglas loep.

    De lamp moet een flexibele arm hebben om te zorgen voor werken zonder schaduwen en het moet een daglicht functie hebben.

    • De behandelingskamer moet gladde wasbare vloeren en wanden hebben, zodat alles eenvoudig schoongemaakt en gedesinfecteerd kan worden. De vloer in de behandelingskamer moet elke dag grondig gedweild worden.
    • Raambedekking moet schoon te maken zijn, gordijnen of stoffen meubels zijn toegestaan.
    • Er moet een aparte, lokaal goedgekeurde wastafel staan in de behandelingskamer voor gebruik bij handen wassen.
    • Anti-bacteriële handzeep moet worden verstrekt in een pomp formaat of equivalent, samen met wegwerp papieren handdoeken voor het drogen van de handen.
    • Een HOE TE HANDEN WASSEN poster moet duidelijk worden weergegeven boven het handwas gebied, deze kunnen normaal gesproken worden gedownload van de website van uw plaatselijke overheid.
    coding iconArtboard 19 copy 8

    Les 5: Anatomie

    Hoofdsystemen van het menselijk lichaam

    De belangrijkste systemen van het menselijk lichaam zijn:

    Bloedsomloop

    Circuleert bloed door het lichaam via het hart, slagaders en aders, levert zuurstof en voedingsstoffen aan organen en cellen en voert hun afvalstoffen af.

    Houdt het lichaamstemperatuur op peil.

    Spijsverteringsstelsel

    Systeem om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af ​​te voeren via het maagdarmkanaal, waaronder de mond, slokdarm, maag en darmen.

    Verwijdert afvalstoffen uit het lichaam.

    Endocrien systeem

    Beïnvloedt de functie van het lichaam met behulp van hormonen.

    Exocrien systeem

    Huid, haar, nagels, zweet en andere exocriene klieren

    Lymfestelsel en immuunsysteem

    Verdedigt het lichaam tegen ziekteverwekkers die het lichaam kunnen schaden.

    Het systeem bestaat uit een netwerk van lymfevaten die een heldere vloeistof genaamd lymfe vervoeren.

    Spierstelsel

    Stelt het lichaam in staat om te bewegen met behulp van spieren.

    Zenuwstelsel

    Verzamelt en verwerkt informatie van de zintuigen via zenuwen en de hersenen en geeft prikkels aan de spieren om samen te trekken om fysieke acties te veroorzaken.

    Urinewegen en nierstelsel

    Het systeem waarbij de nieren bloed filteren om urine te produceren en afvalstoffen af ​​te voeren.

    Voortplantingssysteem

    De voortplantingsorganen zijn nodig voor de productie van nakomelingen.

    Ademhalingssysteem

    Brengt lucht in en uit de longen om zuurstof te absorberen en koolstofdioxide te verwijderen.

    Skeletsysteem

    Botten onderhouden de structuur van het lichaam en beschermen zijn organen.

    In deze online cursus behandel ik een paar van deze systemen, welke direct invloed hebben op het piercen.

    Anatomie van de Huid

    De huid is het grootste orgaan in het menselijk lichaam met een oppervlakte van ongeveer 1,6 – 2 vierkante meter.

    Het komt neer op 1/6 van ons gewicht, waarbij het dikste gebied de voetzolen is en het dunste gebied de oogleden, neus en kin.

    Vanuit de huid ontwikkelen zich verschillende structuren zoals nagels, haar, zweet en talgklieren, waardoor deze haar vele belangrijke functies efficiënt kan uitvoeren.

     De menselijke huid heeft een groot aantal functies:

    • Bescherming
    • Warmte- en temperatuurregeling
    • Gevoel van aanraking
    • Excretie en secretie
    • Absorptie

     Verschillende soorten huidweefsel:

    De huid bestaat uit 3 hoofdlagen

    • Opperhuid; ongeveer 0,0 mm – 0,1 mm
    • Lederhuid; ongeveer 0,1 mm – 1 mm
    • Onderhuid  ongeveer 1 – 3 mm

    The Layers of human skin epidermis dermis hypodermis

    Opperhuid / Epidermis

    De opperhuid is onderverdeeld in 5 verschillende lagen:

    • Stratum Corneum (Hoornlaag)
      • Dit is de bovenste laag van de huid en wordt blootgesteld aan alle harde veranderingen van de externe omgeving en aan ultraviolette straling. Het is de laag die de huid beschermt tegen externe factoren, dus het zou de sterkste en taaiste van alle lagen moeten zijn.
    • Stratum Lucidum (heldere cellaag)
      • Het is samengesteld uit 3 – 5 lagen heldere, platte, dode cellen die geen kernen hebben. Deze laag is waterdicht.
    • Stratum Granulosum (korrel laag)
      • Dit bestaat uit 3 – 5 lagen afgeplatte cellen waarvan de kernen beginnen af te sterven. Dit komt omdat de cellen nu ver weg zijn van de voedingsstof leverende dermis en verhoornd raken.
    • Stratum Spinosum (stekelcellaag)
      • Bestaat uit 8 – 10 lagen veelzijdige, onregelmatige cellen die bedekt lijken te zijn met stekels. Deze stekels verbinden de cellen stevig met elkaar.
    • Stratum Basale (basale cellaag)
      • Dit is de diepste laag van de epidermis en is de laag die zich het dichtst bij de dermis bevindt. Het kan er door het diffusieproces voedingsstoffen en zuurstof uit halen. Het produceert elke dag miljoenen nieuwe cellen.

     Er zijn 4 cellen die in deze lagen worden gevonden:

    • Keratinocyten – ze vormen ongeveer 90% van de epidermale cellen en ze produceren een eiwit dat keratine wordt genoemd. Keratine helpt de huid waterdicht te maken en te beschermen en het woord zelf, Kerato, betekent verhoorning.
    • Melanocyten – produceren een bruin/zwart pigment dat melanine wordt genoemd. Melanine draagt ​​bij aan de huidskleur en absorbeert ultraviolet licht. Melaninekorrels vormen eigenlijk een beschermende laag over de kernen van cellen.
    • Langerhans-cellen – deze ontstaan ​​uit het beenmerg en verplaatsen zich naar de opperhuid. Ze reageren op vreemde binnendringers en spelen zo een rol bij de immuniteit van de huid.
    • Merkelcellen – deze worden alleen aangetroffen in de basale laag van de haarloze huid en zijn gehecht aan keratinocyten. Ze maken contact met zenuwcellen om Merkel-schijven te vormen die functioneren in het gevoel van aanraking.

    layersofskin

     

    De epidermis is vrij van pijnreceptor uiteinden maar rijk aan het gevoel van aanraking. Het heeft twee hoofdzones, de bovenste wordt de hoornzone genoemd en de onderste is cellulair en bevat de kiemlaag in het onderste gedeelte.

    Het onderste gebied is het diepste deel van de epidermis, het is in deze zone dat cellen zich constant delen en reproduceren. Het bovenste gebied bestaat uit verhoornde cellen en is de buitenste zone van de opperhuid. Ruwe slijtage of blootstelling aan wind en zon zal een sterk effect hebben op deze regio.

    Dermis / Lederhuid

    De dermis is de middelste laag van de drie huidlagen. Het bevindt zich tussen de epidermis en het onderhuidse weefsel. Het bevat bindweefsel, bloedcapillairen, talg en zweetklieren, zenuwuiteinden en haarzakjes. De dermis is in twee delen gesplitst: de papillaire dermis, de dunne bovenste laag, en de reticulaire dermis, de dikke onderste laag. De dikte van de dermis varieert afhankelijk van de locatie op het lichaam. Op de oogleden is het 0,6 mm dik. Op de rug, handpalmen en voetzolen is het 3 mm dik.

    Dit is de ondersteunende laag onder de opperhuid en bestaat uit bindweefsel dat zowel collageen als elastische vezels bevat.

    Het bevat veel verschillende cellen en structuren:

    • Fibroblasten – dit zijn grote, platte cellen die de volgende vezels synthetiseren.
    • Collageenvezels – die erg taai maar flexibel zijn; ze zijn bestand tegen trekkracht en geven de huid haar rekbaarheid. Ze trekken ook water aan, binden het en zijn verantwoordelijk voor het gehydrateerd houden van de huid. Ze bevatten collageen.
    • Elastische vezels – zijn sterke, dunne vezels die de huid haar elasticiteit geven. Ze kunnen tot 150% van hun ontspannen lengte worden uitgerekt zonder te breken en bevatten elastine.
    • Reticulaire vezels – dit zijn dunne vezels die een vertakkend netwerk rond andere cellen vormen en ondersteuning en kracht geven. Ze bevatten collageen eiwit omhuld met glycoproteïne.

     De dermis kan worden verdeeld in 2 lagen:

    • De papillaire laag (oppervlakkige laag)

    De papillaire laag is gemaakt van los, areolair bindweefsel, wat betekent dat de collageen- en elastinevezels van deze laag een los gaas vormen. Deze oppervlakkige laag van de dermis steekt uit in de stratum basale van de epidermis en vormt vingerachtige dermale papillen. Binnen de papillaire laag bevinden zich fibroblasten, een klein aantal vetcellen (adipocyten) en een overvloed aan kleine bloedvaten. Bovendien bevat de papillaire laag fagocyten, afweercellen die helpen bij het bestrijden van bacteriën of andere infecties die de huid hebben doorbroken. Deze laag bevat ook lymfatische haarvaten, zenuwvezels en aanraak receptoren die de Meissner-bloedlichaampjes worden genoemd.

    • De reticulaire laag (diepe laag)

    Onder de papillaire laag bevindt zich de veel dikkere reticulaire laag, samengesteld uit dicht, onregelmatig bindweefsel. Deze laag is goed gevasculariseerd en heeft een rijke sensorische en sympathische zenuwvoorziening. De reticulaire laag lijkt netvormig (netachtig) vanwege een strak netwerk van vezels. Elastinevezels zorgen voor enige elasticiteit van de huid, waardoor beweging mogelijk wordt. Collageenvezels zorgen voor structuur en treksterkte, met strengen collageen die zich uitstrekken in zowel de papillaire laag als de hypodermis. Bovendien bindt collageen water om de huid gehydrateerd te houden. Collageeninjecties en Retinol-A-crèmes helpen de huid te herstellen door respectievelijk collageen extern in te brengen of de doorbloeding en het herstel van de dermis te stimuleren.

    Hypodermis / Onderhuidse Laag

     

    Onderhuids weefsel, ook wel hypodermis genoemd, is de binnenste huidlaag. Het bestaat uit vet en bindweefsel waarin grotere bloedvaten en zenuwen zijn ondergebracht, en het werkt als een isolator om de lichaamstemperatuur te helpen reguleren. De dikte van deze onderhuidse laag varieert door het hele lichaam en ook van persoon tot persoon, afhankelijk van vele factoren zoals leeftijd, geslacht, eetgewoonten.

    • Het scheidt de dermis van de onderliggende spieren en zorgt ervoor dat de huid vrij kan bewegen in de meeste delen van het lichaam.
    • De vetcellen beschermen de massa van bloedvaten en zenuwuiteinden in dit gebied.
    • Zweetklieren – reguleren de lichaamstemperatuur en maken deel uit van het ontgiftingssysteem van het lichaam.
    • Talgklieren scheiden talg af, die vooral in combinatie met haarzakjes voorkomen.

    Functies van de Huid

     

    • Bescherming – De huid helpt ons te beschermen tegen tal van dingen, waaronder uitdroging, micro-organismen/bacteriën, verwondingen/trauma’s en ultraviolette straling/schade door de zon. Het fungeert als een barrière van de buitenwereld, waarbij het weefsel sterk genoeg is om ons te beschermen. De huid bevat ook eiwitten (keratine) en pigmenten (melanine). Melanine is wat helpt beschermen tegen UV-stralen, het lichtgevoelige pigment dat ervoor zorgt dat we niet overdreven worden beschadigd door de zonnestralen.
    • Gevoel – De huid stelt ons in staat om pijn, aanraking/druk en temperatuur, warmte en koude te voelen en te herkennen. Het is bedekt met somatische sensorische receptoren die deze gewaarwordingen doorgeven als signalen naar de hersenen.
    • Temperatuur regulatie – De huid helpt warmte vrij te geven of vast te houden. Zweetklieren in de huid geven zweet af aan de buitenste laag van de huid, die vervolgens verdampt om het warmteniveau te verminderen.
    •  Immuniteit – De huid werkt ook samen met het immuunsysteem van het lichaam en helpt micro-organismen te vernietigen. De cellen in de huid zoals Langerhans-cellen, fagocytische cellen en epidermale dendritische cellen helpen bij de immuniteit.
    •  Rekbaarheid– De huid maakt lichamelijke groei mogelijk en past zich aan de beweging van een individu aan. Het heeft elastische en terugtrekkende eigenschappen op al zijn lagen, wat betekent dat het zich kan aanpassen aan groei en beweging.
    •  Excretie – De huid kan ook urinezuur, ammoniak, ureum en overtollig water verdrijven. Bij het noteren van de functies van de huid is uitscheiding een zeer belangrijke. Ongewenste menselijke bijproducten zoals de hierboven genoemde worden via de huid afgegeven via zweet en zweetklieren.
    •  Endocrien – De huid helpt vitamine D-synthese. Zodra de huid wordt blootgesteld aan een mooie hoeveelheid ultraviolet licht, zoals het licht van de zon (door de mens gemaakte lampen werken ook), produceren de stratum basale en stratum spinosum van de huid vitamine D3. Dit gebeurt omdat een chemische stof die in de huid wordt aangetroffen, bekend als 7-dehydrocholesterol, reageert met het ultraviolette licht. Het is belangrijk op te merken dat overmatige blootstelling aan UV-stralen zeer gevaarlijk kan zijn, dus het moet gematigd zijn.
    •  Absorptie– De huid is in staat noodzakelijke stoffen, zoals stikstof en zuurstof, op te nemen. Hoewel we als mens nog steeds longen nodig hebben om te ademen, hebben sommige diersoorten zo’n geavanceerde huid dat ze in staat zijn om alle zuurstof die ze nodig hebben via hun huid op te nemen.
    •  Waterbestendigheid– De huid fungeert als een barrière en zorgt ervoor dat alle essentiële mineralen en voedingsstoffen in het lichaam blijven. De buitenste laag van de huid is bedekt met voedingsstoffen en oliën die ons helpen beschermen tegen ongewenst en overtollig water.

    Fases van Huidgenezing

     

    Fase 1: Fase van Hemostase

    Hemostase, de eerste fase van genezing, begint direct na het ontstaan van de verwonding en heeft als doel het bloeden te stoppen. In deze fase activeert het lichaam het bloedstollingssysteem als een noodreparatiemechanisme en vormt een dam om de bloedafvoer te blokkeren.

    Tijdens dit proces komen bloedplaatjes in contact met collageen, wat leidt tot activering en samenklontering. Een enzym genaamd trombine speelt hierbij een centrale rol en initieert de vorming van een fibrine-netwerk, dat de bloedplaatjesklonten versterkt tot een stabiele stolsel

     

    Fase 2: Defensieve/Inflammatoire Fase

    Als Fase 1 voornamelijk draait om stolling, richt de tweede fase, de Defensieve/Inflammatoire Fase, zich op het vernietigen van bacteriën en het verwijderen van afvalstoffen – oftewel het voorbereiden van het wondgebied voor de groei van nieuw weefsel.

    Tijdens Fase 2 komen neutrofielen, een type witte bloedcellen, de wond binnen om bacteriën te vernietigen en afvalstoffen te verwijderen. Deze cellen bereiken vaak hun piekpopulatie tussen 24 en 48 uur na de verwonding, waarna hun aantal sterk afneemt na drie dagen. Terwijl de witte bloedcellen vertrekken, komen gespecialiseerde cellen genaamd macrofagen om verder afval te verwijderen. Deze cellen scheiden ook groeifactoren en eiwitten af die immuuncellen aantrekken om weefselherstel te vergemakkelijken. Deze fase duurt vaak vier tot zes dagen en gaat vaak gepaard met oedeem, erytheem (roodheid van de huid), warmte en pijn.

     

    Fase 3: Proliferatieve Fase

    Zodra de wond is schoongemaakt, treedt de wond de derde fase in, de Proliferatieve Fase, waarbij de focus ligt op het opvullen en bedekken van de wond.

    De Proliferatieve fase bestaat uit drie afzonderlijke stadia:

    Opvullen van de wond samentrekking van de wondranden bedekken van de wond (epithelialisatie) Tijdens het eerste stadium vult glanzend, dieprood granulatieweefsel de wond op met bindweefsel, en worden er nieuwe bloedvaten gevormd. Tijdens de samentrekking trekken de wondranden samen en bewegen ze naar het midden van de wond. In het derde stadium ontstaan epitheliale cellen uit het wondgebied of de wondranden en beginnen ze in sprongen over het wondgebied te migreren totdat de wond bedekt is met epitheelweefsel. De Proliferatieve fase duurt vaak ergens tussen de vier en 24 dagen.

    Fase 4: Rijpingsfase (Remodelleren)

    Tijdens de Rijpingsfase krijgt het nieuwe weefsel langzaam kracht en flexibiliteit. Hierbij herorganiseren collageenvezels zich, vindt weefselhermodellering plaats en neemt de algehele treksterkte toe (hoewel de maximale sterkte beperkt blijft tot 80% van de oorspronkelijke sterkte).

    De Rijpingsfase varieert sterk van wond tot wond en kan soms wel 21 dagen tot twee jaar duren. Het genezingsproces is opmerkelijk en complex, maar ook vatbaar voor onderbreking door lokale en systemische factoren, zoals vochtigheid, infectie en maceratie (lokaal), en leeftijd, voedingsstatus en lichaamstype (systemisch). Wanneer de juiste omgeving voor genezing wordt gecreëerd, werkt het lichaam op wonderbaarlijke wijze samen om beschadigd weefsel te herstellen en te vervangen.

    Screen Shot 2020 03 28 at 12.39.58

    coding iconArtboard 19 copy 8

    Les 5: Materialen en naalden

    Duis egestas aliquet aliquet. Maecenas erat eros, fringilla et leo eget, viverra pretium nulla. Quisque sed augue tincidunt, posuere dui tempor, dapibus nisi. Donec vel lectus sapien.

    1hr. 35min.

    coding iconArtboard 19 copy 8

    Les 6: Opzetten van de werktafel

    Duis egestas aliquet aliquet. Maecenas erat eros, fringilla et leo eget, viverra pretium nulla. Quisque sed augue tincidunt, posuere dui tempor, dapibus nisi. Donec vel lectus sapien.

    1hr. 35min.

    coding icon 2

    Free Courses

    Duis egestas aliquet aliquet. Maecenas erat eros, fringilla et leo eget, viverra pretium nulla. Quisque sed augue tincidunt, posuere dui tempor.

    coding icon 8

    Premium Courses

    Duis egestas aliquet aliquet. Maecenas erat eros, fringilla et leo eget, viverra pretium nulla. Quisque sed augue tincidunt, posuere dui tempor.

    Ready to get started?

    Get in touch, or create an account

    De waardering van www.theartofpiercings.nl/shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 211 reviews.