Online Cursus: Vergunning, Toestemmingsformulier, Hygiene, Anatomie, EHBO, Opzetten werktafel

  • Voortgang modulen 50% 50%
coding icon 12

Hoofdstuk 1: Vergunning / Algemene informatie

Vergunning voor piercen

Zonder vergunning mag je geen piercing zetten. Je kunt een vergunning aanvragen bij de GGD. De NVWA controleert of  piercingstudio’s werken met een vergunning.

Hoe vraag je een vergunning aan voor jouw piercingstudio?

Als ondernemer kun je een vergunning aanvragen bij de GGD in jouw eigen regio. Dit kan via het online formulier. (let op: er opent een nieuwe pagina)

Een medewerker van de GGD komt bij je langs en beoordeelt of jouw studio voldoet aan de eisen voor hygiëne en veiligheid. Werk je vanuit huis of huur je als zelfstandig ondernemer een stoel in een studio? Ook dan heb je een vergunning nodig. De vergunning is 3 jaar geldig.

Let op: De vergunning is voor de locatie, niet voor jou als individueel persoon. Werk je op meerdere plekken of heeft jouw bedrijf meerdere locaties of filialen? Vraag dan voor iedere locatie apart een vergunning aan.

Heb je een vergunning nodig voor piercen op een evenement?

Wil je als body piercer werken op een andere locatie dan jouw studio? Bijvoorbeeld op een festival, kermis of ander evenement? Dit is uitsluitend mogelijk als de organisator van het evenement een vrijstelling van de vergunningsplicht heeft aangevraagd bij de GGD.

Op de website veiligtatoeerenenpiercen.nl kun je zien welke evenementen een tijdelijke ontheffing hebben gekregen.

Zijn er uitzonderingen op de vergunningsplicht?

Je hebt geen vergunning nodig voor:

In de openbare database van het RIVM staan alle studio’s met een vergunning. Jouw studio komt hier ook in als je een vergunning hebt gekregen. In de database kun je ook zien tot wanneer de vergunning geldig is, en welke evenementen een tijdelijke ontheffing hebben gekregen.

Zie je dat een collega zonder vergunning werkt? Meld dat dan bij de GGD. Zij hebben nu niet kunnen controleren of deze collega veilig en hygiënisch werkt. Je betaalt een hoop geld voor een vergunning. Door overtredingen te melden help je voorkomen dat onze mooie branche een slechte naam krijgt.

De GGD kijkt niet alleen naar de hygiene van de studio, maar ook naar alle producten en materialen die je gebruikt. Je kunt je vergunning aanvullen met het recht op zelf sterilliseren van materialen of je kunt ervoor kiezen om te werken met steriele wegwerpmaterialen. Deze zijn eenmalig te gebruiken. Op de website van de GGD vind je de uitgebreide toelichting op keurmerken en certificeringen die er worden gesteld aan de producten en materialen die je gaat gebruiken. Ik heb ervoor gekozen om deze keurmerken neit te kopeieren en plakken vanuit die website in deze cursus, omdat je daar zelf  alle informatie in een logische volgorde kunt terugvinden. Het is een persoonlijke keuze wat voor jou werkt, ik sterilliseer mijn producten zelf, zodat ik ze kan blijven gebruiken. 

Ultrasoon en Autoclaaf

Wanneer je ervoor kiest om zelf materialen te sterilliseren, dan zijn er regels verbonden aan de machines die hiervoor gebruikt. Wat je nodig hebt is een ultrasoon reiniger en een autoclaaf. Werk altijd met handschoenen om kruisbesmetting te voorkomen. 

De ultrasoonreiniger is een onmisbare machine voor het professioneel reinigen van je sieraden en piercingtools. Met een speciale vloeistof in kraanwater reinig je je materialen op basis van trilling. Huidcellen en bloed worden hiermee van de materialen afgeschud. Raak de ultrasoon dan ook nooit met blote handen aan. 

Ik gebruik milileter <product> in een ultrasoon waar 5 liter water in kan. Een ultrasoon met verwarmingselement is zinloos, want bloed stolt al vanaf een temperatuur boven de 30 graden celsius. Het reinigingsmiddel zorgt er voor dat het proces soepel verloopt en dit kan tot een temperaat tot 20 graden, maar werkt helemaal zoals het hoort op water wat net uit de kraan komt. Voordat je je materialen in de ultrasoon doet, reinig je deze eerst met een klein staalborsteltje in handwarm water. Je legt ze daarna in het bijheorende rekje, vult de ultrasoon met water en doet er een scheutje <product> bij. De tijd stel je in op 5 minuten en mocht je toch een ultrasoon hebben emt een warmteregelaar, zorg er dan voor dat de temperatuur nooit hoger is dan 20 graden. Wanneer je klaar bent pak je het rekje uit de ultrasoon en spoel je deze met kraanwater. Daarna leg je de materialen te drogen op papieren Z-doekjes en spuit je ze in met 80 procent alcohol. Wanneer ze droog zijn zijn ze klaar voor de autoclaaf. Elk sieraad en elke tang doe je in een sterillisatiezakje die ontworpen zijn voor de autoclaaf. Er zijn bij ghroothandels verschillende aten beschikbaar, kies de maat die past bij jou materilalen. Hou er ook rekening mee dat je een autoclaaf moet hebben met een keuring, die jaarlijks ook onderhoud gaat krijgen van de betreffende leverancier. Heb je een tweedehans autoclaaf gekocht zonder keuring dan zal deze door de GGd worden afgekeurd. De gemiddelde prijs van een autoclaaf ligt tussen de €1700 en €3500 euro. De aurtoclaaf stel je in op een temperatuur van 134 graden. Deze temeperatuur is een vereiste om er zeker van te zijn dat alle bacterien die er mogelijk nog zijn worden doodgemaakt. 

De waardering van www.theartofpiercings.nl/shop bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 211 reviews.